width=

Jeste li znali da u Italiji živi profesionalni „graditelj“ glasovira, Luigi Borgato, čovjek koji zajedno sa svojom ženom i jednim zaposlenikom ručno stvara godišnje po dva impozantna glasovira? Za svaki treba oko 1850 radnih sati. Kupci su većinom iz inozemstva, Švicarske, Francuske, Njemačke, Austrije, ali i iz Kine. Većinom su to pijanisti, ali ima i onih koji ulažu u instrument kao umjetničko djelo. Njegova supruga Paola priznaje da se teško oprašta s ručno izrađenim klavirima. “U svakom instrumentu lijep je dio naših života”.

A na radionicama glasovira u sklopu provedbe projekta „Svirajmo kaj – glazbena radionica“ sve zainteresirane podučavat će Kristijan Sinković profesor glazbenik i aranžer koji je glazbeno obrazovanje počeo paralelno uz niže razrede općeobrazovne Osnovne škole Krapinske Toplice. 2000.g. završio je tečaj Synthesizera u trajanju šest godina kod prof. Ljubice Kunštek Celjak. U međuvremenu počinje svirati klarinet, kasnije i saksofon u Gradskom puhačkom orkestru Krapina pod vodstvom gospodina Branka Cvrtile. Niže glazbeno obrazovanje nastavio je na harmonici u Osnovnoj glazbenoj školi u Krapini pri osnovnoj školi Augusta Cesarca u klasi prof. Ljubice Kunštek Celjak, koju je završio 2005. uz općeobrazovnu Osnovnu školu Augusta Cesarca u Krapini. U Glazbenoj školi Pregrada 2010. završio je srednjoškolsko obrazovanje smjer: glazbenik teoretičar u klasi prof. Maje Žubrinić, gdje obligatno svira klavir. Godinu kasnije u Srednjoj školi Krapina, završio je smjer Tehničar za računalstvo. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja naučio je svirati gitaru, aktivan je na području glazbenog amaterizma, kao aranžer i voditelj mješovitog zbora KUD “Rikard Jorgovanić” Hum na Sutli, te kasnije Muškog vokalnog ansambla Krapina koji djeluje unutar Udruge Gradski puhački orkestar Krapina. Kao samouki gitarist i uz poznavanje ostalih spomenutih instrumenata, od 2005. do danas znanje i iskustvo nadograđuje u suradnji sa raznim bendovima, te je danas aktivan član grupe Desperado. 2019. završio je studij nositelja 8. odsjeka za glazbenu pedagogiju i modul Tonski majstor na Sveučilištu u Zagrebu, Muzička akademija gdje stječe akademsku titulu magistra glazbene pedagogije (mag. mus.). Trenutno je zaposlen kao Nastavnik glazbeno-teorijskih predmeta u Glazbenoj školi Pregrada/Područni odjel Kumrovec, svira u bendu te na području kulturno-umjetničkog amaterizma član je i surađuje sa Puhačkim orkestrom DVD-a Špičkovina, Puhačkim orkestrom “Lipa” Tuhelj te Puhačkim orkestrom “Lijepa naša” Kumrovec.

Radionica glasovira kreće sutra, 17.ožujka i traje do 20. ožujka, a ovim putem pozivamo sve mlade do 25 godina, djevojčice i dječake, učenice i učenike, studentice i studente koji su zainteresirani za učenje osnova sviranja glasovira da se prijave na svirajmokaj@gmail.com i dobit će sve informacije o ovoj zanimljivoj radionici!

Izvori korišteni u ovom članku: https://www.glasistre.hr/zanimljivosti/talijanski-graditelj-glasovira-misli-da-je-vrsta-koja-izumire-715218

žaj teksta isključiva je odgovornost Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.