width=

Radionica bubnjeva pod vodstvom Roberta Jambrušića počinje u 12. mjesecu

Uskoro počinje nova u nizu radionica u sklopu projekta “Svirajmo kaj – glazbena radionica”. Malo ćemo vas pobliže upoznati s voditeljem radionice, Robertom Jambrušićem. Nastavnik je bubnjeva na zagrebačkoj Rock akademiji, sada Glazbenoj školi Ladislav Račić skoro od samog osnutka. U nešto manje od tri desetljeća nanizalo se mnogo bubnjara koje je područavo od kojih su neki nastavili svoje obrazovanje na glazbenim akademijama i postali profesionalni glazbenici, neki su svoj glazbeni put nastavili svirajući u raznim bendovima, a oni koji se nisu nastavili baviti glazbom stekli su uvid u bubnjeve, glazbu i ritam. Uz nastavnički rad aktivno svira u nekoliko sastava jazz i blues usmjerenja. Između ostalih, podučavao je sviranju bubnjeva i djecu s teškoćama u razvoju.Imao je priliku raditi s mnogo učenika, svi su oni bili različiti što po godinama, glazbenoj izobrazbi i slično, ali zaključio je da s onima koji su imali teškoće u razvoju ima stvarno dobrih iskustava. Podučavao je djecu s Williamsovim sindromom, Downowim sindromom, slabovidnim, autistima i nekim oblicima mentalnih teškoća. Pristup takvim mališanima u načelu ne razlikuje se od pristupa ostaloj djeci. Radi se o individualiziranom pristupu i uvažavanju njihovih želja i mogućnosti. Od prvih sati poduke njegovi učenici, nevezano jesu li sa ili bez teškoća u razvoju,  savladavaju pjesme koje oni vole, dakle nitko im ne smije nametnuti neku pjesmu, stil ili glazbenika s izgovorom da se to mora znati. U takvom odnosu dogodi se ugodna radna atmosfera i učenik s voljom dolazi opet. Njegova je uloga bila da ih polagano uvodi i upoznaje s ogromnim i predivnim svijetom glazbe i tajnama sviranja bubnjeva u njemu.  Motiviranost za radom i vježbanjem kreće iz ljubavi prema glazbi, a talent samo ubrzava proces učenja. Njegova iskustva s djecom s teškoćama u razvoju su vrlo pozitivna jer svi su imali jednu iznadprosječnu ljubav prema glazbi. 

Istaknuti bubnjar vjeruje da svaka osoba nosi u sebi talent za nešto što treba otkriti. Mi ostali smo tu da pomognemo toj osobi da to otkrije, njeguje i daje poticaj da se u tom pravcu kreće. Smatra da je to jedini recept za sreću. I zato vas sve pozivamo, ako ste mladi do 26 godina okušajte se u online radionicama bubnjeva koja kreće 6. prosinca, možda otkrijete da vam od tog instrumenta srce skače od sreće, a duše se veseli! Prijaviti se možete na svirajmokaj@gmail.com!

(za potrebe ovog članka korišten tekstiz INTERVJUA, ROBERT JAMBRUŠIĆ Moja iskustva s djecom s teškoćama u razvoju vrlo su pozitivna jer su svi imali nevjerojatnu ljubav prema glazbi -In portal, news portal za osobe s invaliditetom )

*Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina