width=

Naziv projekta: Svirajmo kaj – glazbena radionica
Nositelj projekta: Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina
Partner: Grad Krapina
Razdoblje provedbe projekta: 24. 3. 2021. – 24. 3. 2022.
Ukupna vrijednost projekta: 418.316,47 kn
Iznos koji sufinancira ESF iznosi 85%, a iznos iz Državnog proračuna 15 %

 

U sklopu EU projekta koji provode Grad Krapina i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina održana je prva glazbena radionica, radionica pjevanja. Bila je uključena grupa od 13 učenika/učenica krapinskih osnovnih škola Ljudevit Gaj i August Cesarec, starosti između 7 i 11 godina. Cilj radionice bio je upoznati učenike/učenice sa svim segmentima pjevanja u teorijskom i praktičnom smislu (tehnike upjevavanja i pravilnog disanja, razvoj glasa, vrste pjevačkih glasova i aktivno pjevanje) te ih potaknuti na uključivanje u školske pjevačke zborove kao izvannastavnu aktivnost, te izvanškolsku aktivnost učlanjenjem u krapinski dječji pjevački zbor. Polaznici/polaznice su također naučili pjevati 7 pjesama različitih glazbenih žanrova.

Glazbena radionica održala se online putem Teamsa u trajanju 4 puna sata u četiri termina, od 24., 25., 28. i 29.lipnja. Učenice/učenici su upoznali važnost pravilnog disanja i postavke glasa u teoretskom smislu. Također su naučili razlikovati, imenovati i prepoznavati vrste muških i ženskih pjevačkih glasova. Iskušali su svoj opseg glasa i naučili pjevati pjesmice: Dani, Iznad duge, Život nije siv, Sretan put, Lepe ti je Zagorje zelene, Samoborček i Štela bi. Učenici su pjesme učili metodom učenja po sluhu, osnovnu melodiju, jednoglasno. Neki polaznici/polaznice radionice su i polaznici/polaznice glazbene škole pa su tijekom radionice pokazali veći glazbeni talent i smisao čak i za solo pjevačkim nastupima.

Tijekom radionica pojavila se zajednička želja i potreba za susretom uživo, na zajedničkoj pjevačkoj probi koja bi uskoro mogla biti i ostvarena.

Zajednička želja voditeljice i polaznika/polaznica radionice je prezentacija naučenog jednom prilikom u bližoj budućnosti.

 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.