width=

Nedavno proveden niz istraživanja bavio se biokemijskim reakcijama na glazbu, a posebno na reakcije vezane uz imunosni sustav. Obično pacijenti slušaju glazbu i istovremeno stvaraju slike za koje vjeruju da pospješuju oporavak. Premda je ovo relativno novo područje ispitivanja i rezultate treba interpretirati s oprezom, valja napomenuti da ih je većina pozitivna. Čini se da slušanje glazbe može potaknuti biokemijske promjene u tijelu koje se tiču endorfina, kortizola, ACTH-a (adrenokortikotropski hormon), interleukina-1 i imunoglobina A u izlučevinama. Postoji mogućnost da su učinci snažniji kada se glazba sluša uživo, kada je improvizirana i korištena zajedno s tehnikama zamišljanja, ali i korištenje uobičajene neutralne glazbe koja se često pušta na javnim mjestima također je dalo pozitivne rezultate.

Dakle, glazba nas štiti na više načina, jača naš imunitet, djeluje kao prirodni „booster“ i zato pozivamo sve mlade do 25 godina koje zanimaju klavir, klarinet, tamburica, harmonika ili truba da nas kontaktiraju na svirajmokaj@gmail.com. Dobit ćete sve potrebne informacije o radionicama, a svi vi koji ćete se posebno istaknuti te ako budete zainteresirani, sudjelovat ćete i na radionicama orkestra u sklopu projekta „Svirajmo kaj – glazbena radionica“.

Moć glazbe” istraživanje je i analiza vrijednosti glazbe koje je za britansko društvo za zaštitu prava glazbenika Performing Right Society (danas znano pod PRS for Music) provela prof. Sue Hallam iz Instituta za obrazovanje Londonskog sveučilišta, a korišteno je za potrebe ovog teksta

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina.